”Kjære Gabriel- et brev” av Halfdan W. Freihow

Publisert: lørdag 13. oktober 2007

Boka  er skrevet som et brev fra far til sønn. Sønnen har atypisk autisme og AD/HD. Med kjærlighet og undring søker forfatteren å forstå hva som gjør Gabriel annerledes enn andre barn, og å sette ord på sorgen, men også stoltheten og innsikten som knytter seg til sønnens annerledeshet. Boka henvender seg også til offentligheten om det å leve med et barn som er annerledes.

Halfdan Freihow har lang fartstid som litteraturkritiker, oversetter og forlegger.

NRKs anmelder Tom Egil Hverven sier:

Midt inne i boka forbereder mor, far og Gabriel en festmiddag for hele familien. Gabriel har vært med å bestemme rettene og rekkefølgen, gjestene er invitert, det er bare å sette i gang. Så skriver far dette:

"Noen ganger er vi er så usigelig trøtte"

”Du gleder deg. Du gleder deg med en stor og usjenert inderlighet som det alltid er en fornøyelse å være vitne til. Men du ser ikke. Du har ingen anelse, ingen mistanke om at dette selskapet ditt, som vi riktignok har lovet deg og som vi skal holde, det ser vi faktisk ikke frem til. For noen ganger vi så usigelig trøtte, Gabriel. Noen ganger vet vi ikke om vi orker.”

Den videre beskrivelsen av middagsselskapet, Gabriels forventninger, presset på gjestene - ikke si noe galt nå, mors og fars begynnende utmattelse, hvordan noen små ord om en liten baby kan velte alt, Gabriels raseri før han ender sammenkrøllet ute i kaninburet; denne middagen er et høydepunkt i boka, fordi den lar oss komme så tett innpå både det vakre og det grusomme i et liv som er så annerledes, og likevel så likt det alle foreldre med barn kan oppleve.

Boka koster fra kr 99 på feks Bokkilden.no