Fakta om autisme og Asperger Syndrom i dagens Norge

Publisert: fredag 3. april 2009

Det er ikke mange som tenker over at noen av de mest briljante hjerner i verden befinner seg hos mennesker som er autister. De alle fleste har sett filmen Rain man, som er inspirert av den autistiske savanten Kim Peek. Som faktisk er en virkelig person. En annen autistisk savant er Daniel Paul Tammet, som har rekord i og lire av seg desimalene til tallet pi helt korrekt i 5 timer, totalt 22 512 siffer. Det antas at det eksisterer mellom 50 – 100 personer i verden som er autister med savant syndromet. 

De fleste som er imponert over disse merkverdige menneskene, er ikke oppmerksom på at de alle fleste autistiske savanter, er sterkt pleietrengende og må ha bistand til nesten alle daglige gjøremål. Som for eksempel med å pusse tennene og personlig renhold, samt matlaging og bespisning.

I Norge har vi ikke kjente savanter, men vi har tunge autister som sitter i en krok og rugger. Og de tyngste tilfellene er det ikke mulig og kommunisere med og de er pleietrengende på livstid. Men som med alle lidelser er det store nyanser.
De lettere tilfellene kan faktisk fungere i samfunnet selvstendig med jobb osv.

Men i Norge har vi også mange av de milde autistene, som ofte også har en mild form for savant egenskaper. Der det ikke er uvanlig at en 5 åring kan ha et ordforråd som kunne være klipt ut av en lærebok i et tyngre akademisk fag. Selv om disse små barna kan imponere med sine enormt detaljerte kunnskaper, har de ofte store problemer med og få seg venner, de mangler empati, forstyrrelse i øyekontakt, manglende forståelse av kroppsspråk og ansiktsmimikk, stive ansikter ofte uten mimikk, intense særinteresser innen et smalt felt som kan være så altoppslukende at de fortrenger alt annet. Motoriske (bevegelse) forstyrrelser og overfølsomhet ovenfor lyder, lukter, lys samt berøring er en vanlig lidelse.

Disse merkverdige barna fattet Professor Hans Asperger ved universitetet i Wien stor interesse for. Hans Asperger iverksatte forskningsstudier i første omgang på 4 gutter, Fritz V, Harro, Ernst, og Hellmuth. Siden Hans Asperger var imponert over det detaljerte kunnskapsnivået deres kalte han dem ofte for små professorer. Igjennom mange år ble over 400 barn studert av Hans Asperger, og det ble publisert over 300 vitenskapelige artikler. Fritz V ble fulgt opp av Hans Asperger gjennom hele livet og ble selv professor i astronomi, og løste en feil i Isaac Newton sitt arbeid. Denne detaljen hadde Fritz V lagt merke til som barn.

En annen av Professor Hans Asperger sine pasienter, den kontroversielle forfatteren Elfriede Jelinek mottok Heinrich böll prisen i 1989, Georg Bücher pris i 1998, Stig Dagermann prisen samt Nobelprisen i litteratur i 2004.

Etter artikler av den britiske barnepsykiater Lorna Wing i 1981, fikk denne milde formen for autisme, begrepet Asperger Syndrom. Diagnosen ble tatt i bruk i Norge fra 1994.
 
Kombinasjonen av et annerledes syn på verden, stor følsomhet, intelligens og ikke minst evne til konsentrasjon og fokusering kan også gi særlige begavelser, ofte preget av uvanlig arbeidskapasitet, originalitet og kreativitet. I flere tilfeller kan derfor Asperger syndrom betraktes som en fordel, og en lang rekke meget kjente ¨eksentriske¨ historiske personer, særlig innen kunst, vitenskap, litteratur samt musikk, osv, antas og ha Asperger syndrom eller sterke trekk av det.
 
Det gjelder blant svært mange berømtheter som Michelangelo, Isaac Newton, Hans Christian Andersen, Albert Einstein, Leonardo Da Vinci, Wolfgang Amadeus Mozart, Stanley Kubrick, Steven Spielberg og Bill Gates.
 
Det er mange med Asperger Syndrom som er i stand til å bli professorer i mattematikk, astronomi, kvantefysikk eller de kan konstruere fly, romskip, biler datamaskiner og annen teknologi. Komponere fantastisk musikk og skape fantastiske kunstverk, dersom det blir tilrettelagt for det. Som isteden feier gater eller sorterer avfall og liknende, på grunn av manglende tilrettelegning.
 
I store deler av den vestlige verden er de blitt oppmerksom på disse unike menneskene. I Sverige har de IT konsulentfirmaet Leftisright som har 7 kontorer, i Danmark har de Specialistene som fikk den danske IT prisen i 2008 og som har 3 kontorer, i England har de Prospects, og det er liknende virksomheter i USA, Tyskland, Frankrike osv. Men i Norge glimrer det fullstendig med fravær av slike virksomheter.
 
I følge en artikkel på NAV sin hjemmeside opplyser Bjørn Bergersen ved NAV Hordaland at det antas det er mellom 2000 – 3500 mennesker i Norge i alderen 20 – 50 år som har Asperger Syndrom. De fleste av dem er udiagnoserte.
 
De fleste tiltak i Norge i dag er å uføretrygde mennesker med Autisme eller Asperger Syndrom. Og deretter utplaserer dem i NAV støttete VTA bedrifter. Der de får oppgaver som og klyve ved eller putte skruer i esker osv for 10 Kr pr time, eller 20 Kr pr time dersom de er heldige, i tillegg til den bitte lille uføretrygden deres.
 
Er dette en verdig behandling av voksne mennesker i Norge i 2009? 

Cato Aasen (Aspie)

Professor Hans Asperger   Lille Fritz V ble selv Professor i astronomi.
Og løste en feil i Isaac Newton sitt arbeide,
En detalj Fritz V hadde lagt merke Til som barn.
                                             
       
I flere tilfeller kan derfor Asperger syndrom betraktes som en fordel,

og en lang rekke meget kjente ¨eksentriske¨ historiske personer, særlig innen kunst, vitenskap, litteratur, musikk, osv, antas og ha Asperger Syndrom eller sterke trekk av det.

 
Albert Einstein         Wolfgang Amadeus Mozart Isaac Newton Leonardo Da Vinci
                                                                            
 
(Kilder: Wikipedia, Norsk- Svensk- Dansk- Engelsk- Tysk side samt Autismesiden.no og autismeforeningens og NAV sine Nettsider osv.)

Artikkelen er skrevet av Cato Aasen, som selv har Asperger Syndrom.

(Artikkelen kan benyttes fritt til alle foremål)